sâmbătă, 11 iulie 2015

Mihai Eminescu – Templierul literaturii romane

Mihai Eminescu… Ce poti spune despre Eminescu? “Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români…”. Sigur, as putea continua asa pentru restul articolului, dar care ar fi farmecul unui document scris fara pasiune?
         Asadar, revin…Ce poti spune despre Eminescu? In primul si in primul rand, Eminescu a scapat de singura farama de cultura rusa din el dupa ce si-a schimbat numele din Mihai Eminovici in Mihai Eminescu. Pentru cel ce-si plimba ochii, relaxat, pe aceste randuri, nu pare a fi un fapt important, dar pentru celor carora le place a gandi si medita asupra fiecarui cuvintel scris, atunci acestia vor observa ca Domnu’ Mihai s-a daruit intru-totul culturii, societatii si patriei romane, studiind alte culturi pentru a gasi asemanari cu cea romana (Mitologia egipteana, Cultura clasica, Budism), aruncand patura ce ascundea adevarata societate romana si, influentand majoritatea poporului romanesc de la debutul sau, pana acum (Nu mentionez nervii si fiorii elevilor de la B.A.C, atunci cand il vad sau aud pe Eminescu).
As putea ontinua cu faptul ca… Mihai Eminescu a avut o personalitate unica, si aici trebuie sa-l las pe idolul meu, Caragiale, sa va explice: “…vesel și trist; comunicativ și ursuz; blând și aspru; mulțumindu-se cu nimica și nemulțumit totdeauna de toate; aci de o abstinență de pustnic, aci apoi lacom de plăcerile vieții; fugind de oameni și căutându-i; nepăsător ca un bătrân stoic și iritabil ca o fată nervoasă.”

Totusi, aceasta personalitate nu l-a impiedicat sa incerce, de multe ori, sa gaseasca dragostea pana in cele mai mici fapte, si de atatea ori a incercat sa creasca acea dragoste in san, fie ea pentru profesorul sau Aron Pumnul, caruia i-a dedicat o intreaga opera, fie pentru muza sa, Veronica, careia tind sa cred ca i-a dedicat toate operele de dragoste, inclusiv “Luceafarul”.
Trebuie mentionat si faptul ca, si cred ca o sa inchei cu asta, Mihai Eminescu este, in sine, Mihai Eminescu, si nimic din lume nu poate sa schimbe asta. Numele sau aduce fericire majoritatii cititorilor de poezie, mandrie celor cu nume de “e”, porecliti Eminescu, si, cred ca am mai spus, asta, un amestec de sentimente pentru elevii de la B.A.C.

Pentru mine, totusi... Eminescu este templierul literaturii romane, acompaniat de cowboy-ul acesteia, Creanga, si studiat de…Caragiale, pur si simplu.